Datele de la începutul acestui proiect au fost: o casă existentă S+P din care subsolul avea o funcție strict utilitară, iar parterul era mai mult o improvizație realizată în timp, printr-o suită de ajustări succesive. Din acest motiv spațiile sale interioare erau mai mult rezultate, nefuncționale și într-un dezacord evident cu exteriorul.
Proiectul nostru a rezolvat trei probleme majore:
- Utilizarea eficientă a spațiului interior
- Legătura cu exteriorul
- Accesul
Read more
- Utilizarea eficientă a spațiului interior
Dorinta beneficiaului a fost ca aceasta casa sa poată fi locuită de două familii ce pot beneficia și de un spațiu comun. Acestui spatiu comun i se atriubie cea mai spectaculoasă priveliște, iar spațiile private (dormitoarele) sunt orientate către nord și sunt segregate pe înălțime (o familie la parter și cea de-a doua la etaj).
- Legătura cu exteriorul
Contextul în care este asezata casa, bogăția și frumusețea naturală ce îl înconjoară, au făcut încă din primele clipe acest proiect foarte provocator. Astfel principiul generator al tuturor spațiilor din casă a fost orientarea către masivul Piatra Craiului, iar livingul, spatiul comun, beneficiaza de cel mai mare acces la acest peisaj prin balconul generos aferent.
- Accesul
Accesul inițial era pe latura de vest, motiv pentru care spațiile de locuit erau distribuite în zona semiingropata și nu beneficiau de lumină naturală. Astfel, acesta a fost mutat pe latura de nord, iar această schimbare a reorganizat chiar și amenajarea curții oferind mai mult spațiu zonei pietonale și priveliștii inedite.
Din punct de vedere al esteticii sale, am adoptat folosirea materialelor locale (lemnul și piatra) păstrând un aer de cabană montană și fiind o prezență subtilă în peisaj. Se pot remarca o serie de detalii stilizate ale elementelor de lemn care oferă casei un iz folcloric românesc.