Acest proiect a luat nastere din constientizarea numarului mare de copii din Romania (aprox. 52.783) care traiesc in centre de plasament, in grija altor familii sau a asistentilor maternali si care dezvolta cu timpul o dificultate in a se integra si lucra in societate in viitor.
Conceptul proiectului de arhitectura si peisagistica vine în întâmpinarea ideii de crestere a copiilor într-o micro-comunitate rurala, propunând un ansamblu de locuinte individuale, coagulate în jurul unui spatiu comunitar specific ambiantelor rurale montane.
Pentru ca vietile lor sa fie îmbunatatite, acestia au nevoie de familii care sa le ofere cadrul de dezvoltare, întelegere si siguranta. Traitul în familie, deprinderea unor meserii învatate în cadrul comunitatii, sportul, accesul la educatie si responsabilizarea fiecarui locuitor prin implicare, reprezinta un mediu care sa le dea voie sa devina ceea ce pot deveni. Afișează mai mult
Corpul multifuncțional reprezintă centrul principal de adunare, ce pune la dispoziție funcțiuni variate pentru un număr mare de persoane, precum: cantină și bucătărie aferentă la parter, săli de workshopuri, săli de reuniune și vestiare pentru angajati la etajul 1, iar la mansardă o bibliotecă și un open space pentru diverse activități de grup.
Corpul multifuncțional, alăturat corpului administrativ, este construit într-o relație de apropiere, formând un spațiu exterior de adunare prevăzut cu locuri de stat. Acest spațiu este accesibil printr-o scară exterioară amplă, amplasată în partea dreaptă a corpului administrativ. În partea stângă, panta naturală a terenului facilitează accesul la cele două clădiri dinspre poarta de acces numărul unu. Sub platforma delimitată de cele două clădiri se află zona destinată depozitării alimentelor, care beneficiază de acces dublu: din zona curții și din zona de bucătărie.
Corpul multifuncțional beneficiază de acces direct din spațiul exterior atât la nivelul parterului, cât și la nivelul etajului 1. Aceeași abordare a fost aplicată și pentru corpul administrativ, unde accesul la dispensar, punctul termic și depozitul de alimente se face direct de la nivelul -1, iar accesul la recepție, sala de reuniuni și apartament se face de la nivelul parterului. La nivelul exterior, sunt amenajate mai multe zone cu scări care facilitează circulația în jurul clădirilor, care, datorită pantei terenului, beneficiază de intrări la etaje sau cote diferite.
Subsolul este compartimentat, după standardul impus de legislația în domeniu, în încăperi individuale pentru depozitarea alimentelor în funcție de tipul lor și temperatura de stocare a diferitor categorii de produse. Accesul la aceste încăperi este facilitat prin culoarul murdar din intrarea de aprovizionare de la nivelul curții și prin culoarul curat din bucătărie.
Bucătăria centrului este gândită și dotată pentru a asigura un flux de lucru optim și un proces de gătire eficient, adaptat cerințelor unui spațiu profesional. Aceasta include echipamente de ultimă generație și un design specializat pentru a sprijini pregătirea unui număr mare de porții într-un timp scurt, fără a compromite calitatea preparatelor.
Toate sălile de la nivelul etajului 1 au fost proiectate într-un limbaj unitar, având o concepție flexibilă care permite adaptarea lor în funcție de tipul de activități desfășurate. Aceste spații au fost gândite astfel încât să poată acomoda o varietate de aranjamente, de la evenimente de tip conferință sau seminar, la activități culturale sau recreative.
În acest sens, sălile sunt dotate cu mobilier fix și mobil, care permit personalizarea rapidă a amenajării în funcție de activitate.Mansarda este destinată sălilor multifuncționale, fiind prevăzută cu trei spații multimedia ce pot acomoda funcțiuni de reuniune, proiecții de film, zone de relaxare și adunare, întâlnire pentru mai multe persoane.
Aceste spații sunt ierarhizate după capacitatea lor și gradul de intimitate. Spațiul din supantă – este o zonă mai intimă, pentru citit și grupuri restrânse, unde accesul se face printr-o scară elicoidală. Spațiul intermediar – este în strânsă legătură cu zona supantei, ceea ce le face pe acestea să comunice și să poată fi folosite împreună.
Spațiul poate fi folosit pentru grupuri medii de personae pentru workshop-uri, meeting-uri sau adunări pentru discuții. Sala Mare – se află izolată, în aria stângă a clădirii, fiind cea mai mare sală de activități ca dimensiuni din întreg complexul. Este destinată unui număr mare de persoane și poate fi utilizată pentru petreceri, conferințe sau chiar proiecții de film.
Corpul administrativ, alături de cel multifuncțional, reprezintă centrul complexului și pune la dispoziție diverse spații pentru uz comunitar. Ele sunt grupate astfel încât creează pe lângă spațiul interior și un spațiu exterior sub forma unei curți cu banchete și locuri de stat, cu vegetație și zone pietonale destinate adunării. Comparativ cu celelalte clădiri din centru, clădirea administrativă se remarcă printr-o particularitate volumetrică și compozițională distinctivă. Una dintre fațadele sale, cea orientată către clădirea multifuncțională, este placată cu lemn pe trei niveluri, având ca sursă de inspirație compozitionala, forma unei cărți deschise.
Această alegere arhitecturală conferă clădirii un caracter distinct și generează un efect vizual surprinzător, ceea ce o face să se distingă de restul clădirilor din centru, chiar dacă utilizează materiale și gabarite de volume similar cu celelalte construcții din centru. Un alt element distinctiv al clădirii administrative este alcătuirea funcțională, ce include trei funcțiuni diferite și trei intrări separate, fiecare localizată pe fațade diferite. Aceste intrări facilitează accesul din diverse direcții și permit utilizarea spațiilor interioare direct din exterior, atât de la nivelul demisolului, cât și de la parter.
În ansamblu se regăsesc 15 case risipite în jurul pavilionului central, ce se încadrează în specificul local, atât ca volumetrie cât și ca materialitate.
Fiecare dispune de o zonă special amenajată pentru cultivarea legumelor și a plantelor aromatice, sporind sentimentul de responsabilitate comunitară și de apartenență față de acest loc.
Căsuțele sunt deosebite prin faptul că poartă numele unor personaje biblice. Povestea lor este detaliată pe un panou la intrare nu pentru a le edifica pe ele, ci pentru a evidenția măreția lui Dumnezeu în viețile lor și, în ansamblu, de-a lungul istoriei.
Acest mesaj profund de la intrarea în căsuță, le amintește atât copiilor, cât și adulților că fiecare este binevenit, indiferent de povestea personală, și că va fi acceptat și încurajat acolo unde urmează să intre – în casuță. Cele cincisprezece istorisiri sunt despre lucrările lui Dumnezeu în viața lui: Iosif, Noe, Avraam, Moise, David, Iacov, Iona, Isaac, Samuel, Solomon, Luca, Matei, Corneliu, Daniel, Iosua.
Poveștile și ilustrațiile aferente fiecăreia sunt gravate pe un panou HPL care este montat pe un sistem de șine glisante, permițând accesul facil la spațiul de depozitare ascuns din spatele său, pentru diverse obiecte exterioare. Și la intrările corpului multifuncțional găsim isorisiri despre: Pavel, Ghedeon, Petru, Tabita iar administrativ – Elisei.
În complexul multifuncțional a fost amplasat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 200 kW, o investiție semnificativă în energia regenerabilă, care are ca scop reducerea emisiilor de carbon și creșterea eficienței energetice.
Această capacitate a parcului fotovoltaic acoperă integral necesarul de energie al centrului, iar surplusul de energie este furnizat în rețeaua națională de electricitate.
Zona aleasă pentru amplasarea parcului fotovoltaic este terenul orientat spre sud, care beneficiază și de panta naturală a terenului, ceea ce contribuie la optimizarea performanței sistemului și la utilizarea eficientă a suprafeței disponibile.
Partea termică a întregului ansamblu este asigurată de punctul termic în care sunt instalate două centrale termice alimentate cu lemne, două pompe de căldură – la exterior – și trei puffere cu un volum de 3000 de litri.
Pentru clădirea punctului termic s-a ales o formă volumetrică care se armonizează cu designul caselor din jur, astfel încât să nu creeze disonanțe vizuale, mai ales că aceasta este amplasată între case.
Structura de rezistență a clădirii este realizată din cadre de beton armat, cu închideri din cărămidă, fundații continue din beton armat și șarpantă din lemn.
Spațiul interior este compartimentat în două zone distincte: parterul, unde sunt amplasate centralele termice și zona de aprovizionare cu lemn, și etajul, unde sunt amplasate pufferele de apă caldă de mare capacitate. Pentru a permite introducerea sau înlocuirea acestora în timp, a fost prevăzută o ușă glisantă la nivelul mansardei.