Acest proiect a luat nastere din constientizarea numarului mare de copii din Romania (aprox. 52.783) care traiesc in centre de plasament, in grija altor familii sau a asistentilor maternali si care dezvolta cu timpul o dificultate in a se integra si lucra in societate in viitor.
Conceptul proiectului de arhitectura si peisagistica vine în întâmpinarea ideii de crestere a copiilor într-o micro-comunitate rurala, propunând un ansamblu de locuinte individuale, coagulate în jurul unui spatiu comunitar specific ambiantelor rurale montane. Read more
Pentru ca vietile lor sa fie îmbunatatite, acestia au nevoie de familii care sa le ofere cadrul de dezvoltare, întelegere si siguranta. Traitul în familie, deprinderea unor meserii învatate în cadrul comunitatii, sportul, accesul la educatie si responsabilizarea fiecarui locuitor prin implicare, reprezinta un mediu care sa le dea voie sa devina ceea ce pot deveni.
Pentru a crea sentimentul de “”acasa”, fiecare locuinta din complex este pozitionata în relatie cu o gradina proprie si sunt propuse amenajari care pot încuraja copiii la asumarea spatiului exterior. Arhitectura caselor, cât si constructiile adiacente din complex propun solutii constructive locale si pot transmite valori si sentimente de apartenenta la acest loc.
Cantina reprezinta centrul principal de adunare, adapostind functiuni variate precum: cantina si bucatarie aferenta la parter, sali de workshopuri si vestiare pentru angajati la etajul 1 iar la mansarda un open space pentru diverse activitati de grup.
Pavilionul este un spatiu acoperit de întâlnire, ce sugereaza prin miscarea geometriei sale un spatiu primitor, un adapost destinat sa gazduiasca toate activitatile exterioare ce implica participarea tuturor copiilor la jocuri de echipa, lectii, traininguri etc.
În ansamblu se regasesc 16 case risipite in jurul pavilionului central, ce se încadreaza în specificul local, atât ca volumetrie cât si ca materialitate, fiecare din ele avand si o gradina proprie care sa favorizeze sentimentul de „acasa„ si sa responsabilizeze locuitorii.
In fiecare din ele se regasesc functiunile de baza: 4 dormitoare, o bucatarie si grupuri sanitare.
Zona terenurilor de sport, a solarului si a fermei sunt alte elemente prin care se intentioneaza crestera si dezvoltarea armonioasa a locuitorilor ei.